lördag 23 april 2011

Hur videobloggar används.

Interaktiva multimedia bloggar görs av både privatpersoner och intresseorganisationer, media och företag. Det finns ingen standardiserad form för videobloggar utan de skiljer sig åt när det gäller utformning, produktionskvalitet, innehållets längd och  produktionskvalitet. 

En videoblogg möjliggör en ny nivå när det gäller djup i rapportering och redaktionellt innehåll. Det som fångar publiken är oftast den personliga touch som bloggaren ger åt ämnet. En bra produktion, med ett bra utformat innehåll kan locka en stor publik som regelbundet följer bloggen. I boken Hand-On Guide to Video Blogging and Podcasting beskriver författarna Lionel Felix & Damien Stolarz (2006) olika användningsområden för bloggar.

Populära former för personliga eller nisch betonade uttryck
Bloggar som görs av privatpersoner och Intresseorganisationer kan t.ex. vara dagboks journaler för olika tidskrifter. Dokumentärt journalistiskt eller artistiskt arbete. Fakta granskning av media med ljud och video dokumentation. Informativt material om vilket ämne som helst. Utbildningsmaterial från grundskola till universitet till nätet. Religiöst där mediet används som en predikstol med global räckvidd.
Video klippet nedan är ett exempl på en nisch betonad videoblogg som drivs av Jendi i ämnet videoblogging. Hon driver bloggen Simple Vlogging Tips .


Områden som media använder för videoblogg och podcasts.När det gäller medias användning för videoblogg och podcasts rör det sig ofta om talanger som fördjupar sig i ”rätt fråga” för att blogga om ett visst ämne eller någon form av redaktionellt arbete. Videobloggar används också som ett arkiv med nyheter för människor som vill se en tidigare sändning. Det används också som direktsändningar i syfte att ge en rapportering från insidan. En videoblogg kan också användas för att modernisera en befintlig webbplats genom att skapa interaktivitet. Det handlar också ofta om att förbättra syndikering av webbaserat material och tillgängligheten av information.

Videoklippet nedan är ett exempel på videobloggning från New York times sportsidor och är och är också en del av en relaterad artikel i samma ämne  Soccceer Sensation, A Soccer Sensation.


Intern kommunikation för företag
När det gäller intern kommunikation för företag så kan det användas för att hålla anställda informerade om nya initiativ. Informera och göra reklam för företaget. Företagsutbildningar, demonstrationer och försäljning. Det kan användas för att skapa ett video nyhetsbrev på lokal ledningsnivå, för att t.ex. öka kommunikationen i teamet. Det kan ersätta den befintliga anslagstavlan med en mer visuell och ljudlig variant.

Extern kommunikation för företag
När det gäller den externa kommunikationen i ett företag kan en videoblogg förbättra produktionskvalitet på pressmeddelande, öka integriteten för PR meddelanden och ge företaget ett mer mänskligt ansikte genom en mindre formell företag kommunikations kanal. En videoblogg kan också hjälp till att behålla kunder som ett alternativ till det vanliga formatet för pressmeddelanden. Det kan också användas för att underlätta bransch kommunikation. Skapa intresse för nya produkter som är under utveckling innan pressrelease.

Kodak playsports produktsidor och produktvideos är ett bra exempel på hur företag kan använda videoblogging för presentation av produkter.



Referenser:

Arthurs, Jason (2011) Soccer Sensation, Indi Cowie performs her trick freestyle moves. [Elektroniskt] The New York Times, 23 mars.Tillgänglig: <http://video.nytimes.com/video/playlist/magazine/1194811622351/index.html#1248069587816> [2011-04-23).

Crothers, Tim (2011). Soccer Sensation, A Soccer Sensation. [Elektroniskt] The New York Times, 23 mars. Tillgänglig <http://www.nytimes.com/2011/03/27/magazine/mag-27Soccer-t.html> [2011-04-23].

Felix, Linel & Stolarz, Damien, (2006). Hands-On Guide to Video Blogging and Podcasting. Emerging Media Standards for Business Communication.

Jendi (2011). Improve Your Video Blogging With These 3 Simple Steps [Elektroniskt] www.youtube.com. Tillgänglig: <http://www.youtube.com/watch?v=g_aztuX4FUs&feature=player_embedded#at=17> [2011-04-23].

Jendi (2011) Simple VloggingTips [Elektroniskt] simplevloggingtips.com. Tillgänglig: <http://simplevloggingtips.com/> [2011-04-23]

Kodak, Consumer Products, Digital Video Cameras, Playsport/Zx3 (senast uppdaterad 2011-04-21). [Elektroniskt] shop.kodak.eu. Tillgänglig: <http://shop.kodak.eu/store/ekconseu/en_IE/DisplayPage/id.ProductPopupPage/productID.170164000/popType.video>[2011-04-23].
Kodak, Consumer Products, Digital Video Cameras, Playsport/Zx3 (senast uppdaterad 2011-04-21). [Elektroniskt] shop.kodak.eu. Tillgänglig: <http://shop.kodak.eu/store/ekconseu/en_IE/pd/PLAYSPORT_Video_Camera__Zx3/productID.170164000>[2011-04-23].

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar