torsdag 21 april 2011

Vad är en videoblogg?

En videoblogg, eller vlog är en web log (blogg) där bloggare använder video som inlägg istället för text eller ljud. Oftast är det en kombination av text, stillbilder och vlogs. Eftersom ny teknik har gjort det enklare att framställa bilder och video för webben, räcker det att man har tillgång till en digitalkamera eller mobiltelefon som det går att filma korta videosekvenser med för att skapa en videoblogg. Förutom kamera behövs också programvara för digital video-redigering för att redigera sekvenser, lägga på musik och special effekter.
Precis som en textblogg innehåller en videoblogg reflektioner och kommentarer som uppdateras regelbundet. Videobloggare följer i samma fotspår som bloggare och podcasters, men utvidgar bloggen med tjänster som innehåller video istället för enbart text.
Det finns olika sätt att videoblogga och använder man sig av tjänsten Youtube kan man blogga direkt via den eller genom att bädda in publicerade videos från Youtube till den egna bloggen. Det går också att publicera video i sina inlägg på en fristående blogg med hjälp av särskilda plugin. Video blogging är en relativt ny teknisk företeelse och lockar människor som vill dela kommentarer, berättelser och åsikter i videoformat. Många videobloggare behåller bloggar som grundformat medan andra menar att de begränsar deras konstnärliga uttryck.
I boken ”Hands-On Guide To Video Blogging & Podcasting” skriver författarna Lionel Felix & Damien Stolarz (2006) att de flesta säkert har hört talas om bloggar. Men att de däremot inte känner till den enorma tekniska och affärsmässiga influens dessa webbloggar har haft på den strömmande media industrin, och hur den avsevärt förändras i och med användningen av ljud och video på Internet”.

Hur framtidens affärsmodeller kommer att se ut när det gäller vlogging är det upp till oss själva att skapa. ” … there´s really nothing that can stop video blogging from being everything these pioneer’s envision it to be” (Lionel Felix & Damien Stolarz 2006 s. 67). Så varför inte börja du också.


Referener:
Felix, Linel & Stolarz, Damien, (2006). Hands-On Guide to Video Blogging and Podcasting. Emerging Media Standards for Business Communication.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar