söndag 24 april 2011

RSS och Videobloggens utveckling

"In the case of video blogging and podcasting, long ago in Internet time, XML met with web new aggregators and from that, RSS was born" (Lionel Felix & Damien Storlarx 2006 s. 27).
Alla videobloggar eller podcasts är bloggar med länkar till multimedia. Om du skapar en blogg och länkar den till en video, då har du tekniskt skapat en "videoblogg". Men för att göra den bloggen till ett kompatibelt multimedia flöde behövs RSS som gör det möjligt för användare att prenumerera på bloggen och automatiskt få tillgång till uppdaterad information från bloggen.
RSS är en feed med ett innehåll som uppdateras ofta. När man prenumererar på en feed läggs den till i feed-listan. Uppdaterad information från denna feed hämtas automatiskt till datorn och kan visas i program som internet Explorer. RSS står för Really Simple Syndication, och används för att beskriva den teknik som används för att skapa feeds.
RSS-feed ger tillgång till frekvent uppdaterat innehåll på en webbplats. De används ofta för nyhetswebbplatser och bloggar, men även vid distribution av andra typer av digitalt innehåll, t.ex. bilder, ljud och film. En feed kan ha samma innehåll som en webbplats, men oftast en annan layout. När du prenumererar kommer Internet Explorer automatiskt att kontrollera webbplatsen och hämta nytt innehåll så att du kan se vad som är nytt sedan du besökte feeden senast.
Atom är en annan standard men med samma effekt. Den här typen av flöden är en flexibel och relativt ny teknik. "Du kan tänkta på RSS och Atom som ett nytt "HTML" för bloggar (Lionel Felix & Damien Stolarz 2006 s. 98). Medan grafik och text som utgör webbsidan levereras som HTML via web browsern, så innehåller flödena de senast uppdaterade innehållet utan den grafiska delen. RSS och Atom är baserade på XML, extensible markup language".
Referenser
Felix, Linel & Stolarz, Damien, (2006). Hands-On Guide to Video Blogging and Podcasting. Emerging Media Standards for Business Communication.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar